Πότε κι όλας φτάσαμε στο Πάσχα ούτε που το καταλάβαμε καλά καλά... Ας είναι καλά η κυρα - Σαρακοστή μας, που μας βοήθησε να μετράμε το χρόνο αντίστροφα.
Μάθαμε και το ποιηματάκι που λέει όλα όσα αφορούν στο συγκεκριμένο έθιμο:
" Την κυρά - Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό
στο κεφάλι της φορούσαν για στολίδι ένα σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό
και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να΄ρθει η Πασχαλιά"
Ξεχωρίσαμε και τα νηστίσημα από τα αρτίσιμα τρόφιμα και φτιάξαμε ένα υγιεινό και νηστίσιμο γλυκάκι: παστέλι με σουσάμι! Καταγράψαμε και τη συνταγή...
Όλα αυτά έγιναν βέβαια την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής, αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα. Και κόβωντας ένα ποδαράκι κάθε εβδομάδα, φτάσαμε σιγά σιγά στην προτελευταία εβδομάδα, τελευταία για μας στο σχολείο πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Αρχικά ξεκινήσαμε με μια εισαγωγή στο θέμα που αφορά κυρίως στις προετοιμασίες για το Πάσχα, τα έθιμα και τον τρόπο που γιορτάζουμε την Ανάσταση. Και τα παιδιά ζωγράφισαν με αφορμή ένα σχετικό ποίημα. Να κι ένα ωραίο δείγμα της δουλειάς τους:
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών αφηγηθήκαμε με τη δική μας προσέγγιση κάποια γεγονότα από τη ζωή του Χριστού όπως τη διδασκαλία Του, κάποια αντιπροσωπευτικά θαύματα, την Ανάσταση του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαϊων, το μυστικό δείπνο, τα Πάθη και την Ανάσταση. Η ιστορία αυτή συνοδευόμενη από εικόνες από βιβλία, από την αγιογραφία αλλά και από έργα τέχνης συνεπήρε τα παιδιά που παρακολουθούσαν προσηλωμένα.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ' έξω και τα τόσα έθιμα που τηρεί ο λαός μας κατά τις επόμενες μέρες και ένα από αυτά είναι τα κόκκινα αβγά. Εμείς τα διακοσμίσαμε με το δικό μας τρόπο: τα ζωγραφίσαμε με κηρομπογιές και στη συνέχεια τα βάψαμε κόκκινα με κοινή βαφή η οποία όμως δεν πιάνει πάνω στην κηρομπογιά και έτσι είχαμε το παρακάτω αποτέλεσμα:
Και μιας και ασχοληθήκαμε με τα αβγά μάθαμε να αναγνωρίζουμε και τη λέξη "αβγό" την οποία βρήκαμε μέσα σε ένα ποιηματάκι.
Και που βάλαμε τα αβγουλάκια μας; Στα καλαθάκια λαγουδάκια μας! Κόψαμε, κολλήσαμε, συναρμολογήσαμε και ιδού
Φτιάξαμε επίσης και την καθιερωμένη μας κάρτα για να ευχηθούμε "Καλό Πάσχα" (που γράψαμε στο εσωτερικό της) στους γονείς μας!
Και λίγη ακόμη γλώσσα δουλεύοντας με το αρχικό γράμμα των λέξεων, πιο απλά για τα προνήπια
και πιο σύνθετα για τα νήπια.
Μία ακόμη κατασκευή για διακόσμηση των παραθύρων είναι αυτό το αβγό που κάναμε να φαίνεται σαν βιτρώ και όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε μια μαθήτριά μας "είναι σαν τα παράθυρα της εκκλησίας κυρία!"
Και η τελευταία κατασκευή είναι η κουτάλα - λαγός ό, τι πρέπει για να στολίσουμε τα δωμάτιά μας!
Την τελευταία μας μέρα είπαμε να την απολαύσουμε λιγάκι και αφού πήγαμε στην εκκλησία, ανάψαμε το κεράκι μας, μεταλάβαμε και επιστρέψαμε στο σχολείο με χαλαρή διάθεση, είχαμε όρεξη για παιχνίδι.
Ήρθε ένας σκανδαλιάρης λαγός στο σχολείο μας και πήρε ο πονηρός κάτι σοκολατένια αβγουλάκια που έιχαν βάλει οι κυρίες στα καλάθια των παιδιών και τα έκρυψε στην αυλή του σχολείου. Τρέξαμε λοιπόν να βρούμε τα κλοπιμαία με μεγάλο ενθουσιασμό...!
Και αφού τα μοιραστήκαμε, ψάξαμε το λαγό αλλά πουθενά. Μάλλον μας το είχε σκάσει κι έτσι εμείς είπαμε να τον ζωγραφίσουμε:
Με αυτά τα γλυκά χαμόγελα των παιδιών και τις υπέροχες ζωγραφιές τους, σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου