Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα που είναι η πιο διασκεδαστική περίοδος για μικρούς και μεγάλους. Γι αυτό και εμείς στο νηπιαγωγείο, ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε τον καλύτερο και πιο δημιουργικό μας εαυτό αλλά και να μάθουμε πολλές ιστορίες από την εκκλησιαστική μας παράδοση και πολλά έθιμα της πατρίδας μας.
    Ξεκινώντας ο μήνας Δεκέμβριος, φτιάξαμε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα το οποίο θα μας βοηθήσει να μετρήσουμε το χρόνο ως τη μεγάλη αυτή γιορτή, αλλά και να κορυφώσουν την αγωνία μας όσο οι μέρες θα λιγοστεύουν. Φτιάξαμε λοιπόν, ένα δεντράκι με σπιρτόκουτα κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει και μια μέρα και μέσα έχει μια έκπληξη και ένα αίνιγμα τυλιγμένο σε χαρτάκι. Ένα παιδί κάθε μέρα θα ανοίγει το κουτάκι της ημέρας, θα λύνει το αίνιγμα ( το οποίο είναι λέξη σχετική με τα Χριστούγεννα), θα ζωγραφίζει τη λέξη αυτή και θα προσπαθεί να τη γράψει και αφού μετρήσει και πόσες μέρες μένουν ως τα Χριστούγεννα θα κερδίζει το γλυκάκι έκπληξη. 







    Επίσης, θεωρήσαμε όμορφο και χρήσιμο για τα παιδιά να συμμετέχουμε και σε ένα πρόγραμμα μαζί με άλλα νηπιαγωγεία της περιοχής μας το οποίο λέγεται « Το Χριστουγεννιάτικο καράβι….ταξιδεύει». Ένα καραβάκι, σαν αυτό που κάποτε έφτιαχναν τα παιδιά και έλεγαν τα κάλαντα, θα πάει από σχολείο σε σχολείο και ο καθένας θα το εμπλουτίσει με ένα έθιμο για το οποίο θα μιλήσει στα παιδιά, με ένα τραγούδι που θα ηχογραφήσει και με ένα στολίδι που θα κρεμαστεί στο καραβάκι αυτό.
    Για το σκοπό αυτό αποφασίσαμε το έθιμο στο οποίο θα αναφερθούμε να είναι το έθιμο των κουραμπιέδων, το τραγούδι να είναι τα κάλαντα των Χριστουγέννων της Πελοποννήσου και να φτιάξουμε μια μικρή γιρλάντα με στολιδάκια από αλατοζύμη.
    Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος έφτιαξαν κουραμπιεδάκια (πολύ νόστιμα!!!)








  και τα κέρασαν στα παιδιά του κλασικού τμήματος.



 Αντίστοιχα τα παιδιά του κλασικού έμαθαν και ηχογράφησαν τα Μωραϊτικα κάλαντα  και όλοι μαζί φτιάξαμε τα στολιδάκια.





 Όλα ήταν έτοιμα για τις 9 Δεκεμβρίου που ήρθε η σειρά μας να μας επισκεφτεί το καραβάκι. Αφού διαβάσαμε τα έθιμα για τα οποία μίλησαν τα άλλα σχολεία και είδαμε τις ζωγραφιές και τα στολίδια τους, προσθέσαμε κι εμείς τα δικά μας 



 και τραγουδήσαμε με τη συνοδεία φλογέρας τα κάλαντα στο καραβάκι.



    Μια όμως και στα χρόνια μας συνηθίζουμε να στολίζουμε πια δέντρο, δεν θα γινόταν να μην στολίσουμε και στις τάξεις μας το γνωστό έλατο. Τα παιδιά το περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία….



    Ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών είναι ο Ρούντολφ, το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη. Για το λόγο αυτό, φτιάξαμε με ρολά από χαρτιά υγείας ταρανδάκια με κόκκινες μυτούλες. Τα παιδιά έβαψαν το ρολό 

 και πρόσθεσαν τα μάτια και τη μύτη και το αποτέλεσμα τους άρεσε πολύ!


    Μια όμως και είναι χειμώνας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να φτιάξουμε και όμορφες χιονονιφάδες με βαμμένα ξυλάκια από παγωτό. Χωρίς μεγάλη προσπάθεια τα παιδιά έφτιαξαν όμορφα στολίδια για το δέντρο ή το δωμάτιο τους.





    Επίσης, ένα όμορφο και εύκολο στολίδι ήταν οι καλτσούλες (ή μποτούλες) που έφτιαξαν τα παιδιά και τις στόλισαν το καθένα όπως ήθελε.


    Εκτός όμως από τις κατασκευές, βασικό ήταν να διηγηθούμε στα παιδιά και την ιστορία της Γέννησης ώστε να καταλάβουν τι ακριβώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και να μην συνδέουν όλη αυτή την περίοδο μόνο με τον Άγιο Βασίλη και με τα δώρα.
    Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα της ετοιμασίας για τα Χριστούγεννα…..
      

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου